Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. augusztus 19.

Politikai közhangulat

2003. augusztus

A nyáron fölerősödött a hónapok óta kisebb ingadozások mellett is kimutatható trend, és augusztusban fordulat következett be: a Magyar Szocialista Párt elvesztette több mint egy éven át élvezett biztos előnyét, és a vezetést a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vette át (1. táblázat).

A másik számottevő változás, hogy az SZDSZ-nek a júliusi mélypont után újból sikerült az 5 százalékos parlamenti küszöb fölé kerülnie - minden valószínűség szerint nem függetlenül a szabaddemokraták adóügyben képviselt álláspontjától. A változások nem kis részben a szavazási szándék visszaesésében gyökereznek. A magukat biztos szavazóknak mondók aránya az idén tavaszig meghaladta a kétharmadot, azóta rendszerint 60 százalék körül ingadozott, most augusztusban azonban 54 százalékra esett vissza. A visszaesés - tehát az elbizonytalanodás - különösen jelentős az MSZP szimpatizánsai körében, az SZDSZ viszont részben éppen annak köszönheti a megerősödését, hogy hívei körében fokozódott a szavazási hajlandóság.
 
A politikusok népszerűségi listáján is a kormány, illetve a vezető kormánypárt könyvelhette el a legérzékenyebb veszteségeket: az előző hónaphoz képest Medgyessy Péter kedveltsége 6 pontot, Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök 5 pontot, Lendvay Ildikó frakcióvezető és Lamperth Mónika belügyminiszter 6-6 pontot esett vissza (2. táblázat). Az elmúlt hetekben sokat szereplő Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke viszont népszerűségének 5 százalékpontnyi növekedésével a köztársasági elnökkel holtversenyben a második helyet foglalja el a listán.
 
Augusztusban a közhangulat további mutatói is egyértelmű fordulatot jeleznek: abszolút többségbe került az a vélemény, hogy a kormány teljesítménye gyenge vagy nagyon gyenge (3. táblázat), és először kerültek egyértelmű kisebbségbe azok, akik szerint a Medgyessy-kabinet teljesítménye jobb az előző kormányénál (4. táblázat). A romló hangulat legdrámaibb jele, hogy 2002 januárja óta ugyancsak első ízben abszolút többséget képviselnek azok, akik szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok" (2. ábra).
 
A felmérést 2003. augusztus 15-e és 19-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok