Sport, szeretet
www.median.hu 
2019. július 18. 

Website tartalom


10 éve mértük
A MEDIÁN
Média

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. november 04.

Sport, szeretet

A magyarok többsége sportkedvelőnek mondta magát, bár ha magyar sportolók nevét kérdezik tőlük, sokukat zavarba lehet hozni. Néhány hónappal az itthon rendezett Kajak-Kenu Világbajnokság előtt a különböző sportágak közül általában a labdajátékokat tartották a válaszadók a kisemberek sportjának, míg a vízisportokat ugyanannyira érezték egyszerű, mint úri tevékenységnek– derül ki 1998 nyarán készült országosan reprezentatív felmérésünkből.

Tíz évvel ezelőtt a megkérdezettek többsége azt mondta magáról, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de érdekli a sport. Minden ötödik embert csak kicsit, minden harmadikat közepesen, és további egyötödnyi válaszadót nagyon érdekelték a sportok. Mindössze a népesség egynegyede állította magáról azt, hogy őt egyáltalán nem mozgatja meg ez a téma (1. ábra). Ők egyébként jellemzően idős, községben élő és szakképzetlen nők. Amikor a Medián kérdezőbiztosai arra kérték a válaszadókat, mondják meg egy előre összeállított, 21-es listából, hogy melyik sportágat mennyire tartják elit, a jól menő üzletemberek és a gazdagok sportjának, illetve mennyire gondolják, hogy az inkább az egyszerű emberek sportja, a válaszadók nagyjából azonos méretű sportágcsoportokat alkottak. Azaz körülbelül annyi sportágat soroltak az elit, az egyszerű emberek sportja, illetve a semleges csoportba. Az talán kevésbé meglepő, hogy az elit sportok közé került a golf, a vitorlázás, a tenisz és a síelés. Az már picit különösebb, hogy ebbe a csoportba rakták az autó-motorsportot is, de még furább, hogy a viszonylag kevés anyagi ráfordítást és kevésbé költséges felszerelést igénylő műkorcsolyát és vívást is az elit sportjának mondták a megkérdezettek.
 
Ezzel szemben az egyszerű emberek szórakozásának tartották az emberek a klasszikus labdás csapatjátékokat és a közvetlenül a testi erővel „operáló” játékokat. A kisemberek sportjának számít a megkérdezettek szerint a labdarúgás, a birkózás, ökölvívás, kézilabda, röplabda és kosárlabda. Ezek mellett ide sorolódott még az atlétika is. A vízisportok például már a semleges, azaz kicsit elit, kicsit tömegsport kategóriába kerültek. Az úszás még inkább a kisemberek sportjának számít a válaszadók szerint, ám a vízilabda és a kajak-kenu már a semlegesek közé került. Szintén semleges sportnak mondták a megkérdezettek a tornát, sakkot, jégkorongot és öttusát (2. ábra).
 
Úgy tűnik azonban, hogy akik egy kicsit is érdeklődnek a sport iránt, nem válogatnak aszerint, hogy elit vagy a szélesebb néptömegek sportjáról van-e szó. A sportra picit is fogékonyak a leginkább a focit és az úszást szeretik, de közel azonos mértékben érdeklődnek a plebejusnak mondott kézilabda és atlétika, valamint az elitnek tartott autó-motorsport iránt. A vizes vagy részben vizes vízilabda, öttusa és kajak-kenu sportok iránt közepes az érdeklődés a magyarokban, a vitorlázás és a golf viszont már lényegében nem érdekli őket (3. ábra).
 
A válogatott kajak-kenusok közül tíz évvel ezelőtt Kőbán Rita volt a legismertebb, őt a sport iránt kicsit is érdeklődők fele említette fejből. Azok közül, akik nagyon érdeklődtek a sport iránt, tízből heten nevezték meg az abban az évben is világbajnokságot nyert kajakost, négyen a szintén világbajnoki címet szerző Horváth-Kolonics párost, hárman pedig a két hónappal később világbajnoki ezüstöt kiharcoló Storcz Botond kajakost. Érdekes eredmény, hogy a kajak-kenu iránt érdeklődők szinte minden kajak-kenust kisebb arányban tudtak megnevezni fejből, mint a sport iránt általában nagyon érdeklődők. A legtöbben persze azok tudtak evezős sportolókat említeni, akik fejből azt is meg tudták mondani a kérdezőbiztosok kérdésére, hogy lesz-e kajak-kenu Vb Magyarországon. Akik már készültek a szeptemberi szegedi világbajnokságra – legalábbis lélekben –, nyolctizednyien említették Kőbánt, és nagyjából feleannyian a Horváth Csaba – Kolonics György kenupárost, valamint Storcz nevét (4. ábra).
 
Amikor a válaszadóknak megint csak fejből kellett megmondani, ki számukra az akkori és a korábbi kajakosok, kenusok közül a legrokonszenvesebb, a sport iránt legalább kicsit érdeklődők fele egyetlen nevet sem tudott mondani. Meglepő eredmény, hogy a magukat a kajak-kenu sport iránt közepesen vagy nagyon érdeklődőnek mondók közül két hónappal a szegedi Világbajnokság előtt tízből hárman szintén nem tudtak egyetlen nevet sem mondani. A legkedveltebbnek egyébként minden csoportban a kajakos Kőbán Rita bizonyult, a Vb-re készülő lakosság fele őt mondta a legrokonszenvesebbnek. A férfiak között az akkor már olimpiai bajnok Horváth-Kolonics párost szerették a legtöbben a szurkolók közül (5. ábra).
Ábra