Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. szeptember 16.

Politikai közhangulat

2003. szeptember

Mintha az augusztusi kedvezőtlen közvélemény-kutatási hírek meggondolásra késztették volna az MSZP elbizonytalanodott szavazóinak egy részét: szeptemberre ismét valamivel szorosabb lett a versenyfutás a Fidesz-MPSZ és az MSZP között, bár a választani tudó "biztos" szavazók körében továbbra is az ellenzéki párt vezet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy változásról valójában nem beszélhetünk: az augusztusról szeptemberre bekövetkezett elmozdulások jócskán a statisztikai hibahatáron belül maradtak (1. táblázat). Ez igaz az SZDSZ-re nézve is, bár lélektanilag nyilván nem mindegy, hogy a párt átlépi-e az 5 százalékos parlamenti küszöböt (mint a múlt hónapban), vagy alatta marad (mint most).
 
A politikusok népszerűségi listájának élmezőnyében is kevés volt a számottevő változás (2. táblázat). Csehák Judit népszerűségének nem tett jót az, hogy lemondott az egészségügyi és szociális miniszteri posztról: 4 százalékpontot veszített, és így beérte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője és Lamperth Mónika belügyminiszter is. A költségvetési vita idején nem érdektelen szemügyre venni a pénzügyminiszter népszerűségének alakulását: László Csaba az év eleje óta 17 százalékpontnyi veszteséget könyvelhetett el. Persze mostani 34 pontos indexével még mindig felülmúlja a nem túl közkedvelt pénzügyminiszterek között is negatív rekorder Bokros Lajost, akinél 1995 őszén 9 pontot mutatott ki a Medián. Igaz, mostanában a "csomag" fogalmát nem annyira a pénzügyminiszterhez, hanem magához a miniszterelnökhöz kötik az ellenzéki bírálatok: Medgyessy Péter görbéje is tovább romló tendenciát mutat (1. ábra). Az előző hónaphoz képest legnagyobb pozitív változás viszont Szili Katalin esetében következett be - a házelnök ezzel a negyedik legkedveltebb politikus, az MSZP-s vezetők közül pedig egyértelműen a legkedveltebb lett.
 
Szeptemberben nem romlott tovább a kormány megítélése, de megszilárdult a kabinet teljesítményét gyengének vagy nagyon gyengének tartók többsége (3. táblázat). Azt, hogy a közhangulat romlása nem állt meg, bizonyítja, hogy továbbra is statisztikailag számottevő mértékben nőtt azok aránya, akik szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok" (2. ábra).
 
A felmérést 2003. szeptember 12-e és 16-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok