Jogos fellépés, túlzott keménység
www.median.hu 
2017. május 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.
 

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 


Jobb félni?

Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A politikai tájékozódás forrásai MagyarországonKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. október 25.

Jogos fellépés, túlzott keménység

Felmérés az október 23-ai rendőri akciókról

A többség szerint a rendőrség helyesen járt el, amikor feloszlatta a be nem jelentett budapesti tüntetéseket, de a közvélemény megosztott a fellépés keménységét illetően – derül ki a Medián felméréséből, amelyet 600 fő telefonos megkérdezésével október 24-én, kedden készített a Népszabadság megbízásából.

 
Az emberek 56 százaléka szerint a rendőrség helyesen tette, hogy 23-án hajnalban feloszlatta a Kossuth téri tüntetést és a 60 százalékuk szerint a be nem jelentett budapesti tüntetésekkel szemben is ez volt a helyes eljárás. A fellépés keménységének megítélése viszont élesen megosztja a közvéleményt, ám néhány százalékkal többen vannak azok, akik túlságosan agresszívnak érezték a rendőrök fellépését (1. ábra). Megosztott a közvélemény abban a kérdésben is, hogy melyik fél okozta az indulatok elszabadulását: 41 százalék szerint a rendőrség provokálta a tüntetőket, 38 százalék szerint pedig fordítva. A kormánypárti szavazók többsége persze inkább a rendőrök, az ellenzékiek pedig inkább a tüntetők pártjára állnak, a pártpreferenciával nem rendelkezők többsége pedig elvben egyetértett a tüntetők megfékezésével, de a rendőrség fellépését túlságosan durvának találta. Még a társadalmi összhang szükségességében sem teljes az egyetértés: bár az emberek csaknem háromnegyede - kormánypártiak és a „bizonytalanok” elsöprő többsége – elítéli, hogy voltak, akik megzavarták a nemzeti ünnepet, pedig „az évfordulón együtt kellett volna ünnepelnie az országnak” (2. ábra). A Fidesz-szavazók többsége szerint „nem csoda, hogy elszabadultak az indulatok, hiszen épp 56 szelleme vitte utcára az embereket”. A történtek a jelek szerint alapvetően nem változtatták meg a politikai közhangulatot: továbbra is többségben vannak azok, akik szerint Gyurcsánynak le kellene mondania (48 százalék), bár valamelyest csökkent az arányuk a Medián legutóbbi, október 7-én és 8-án készített felméréséhez képest, amikor 56 százalék gondolta így.
Diagramok