CIVISTI – A polgárok elképzelései a tudomány, a technológia és az innováció jövőjéről VI.
www.median.hu 
2019. június 16. 
A MEDIÁN
Hírek, újdonságok
Politika
Gazdaság
Média
Társadalom

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2010. december 16.

CIVISTI – A polgárok elképzelései a tudomány, a technológia és az innováció jövőjéről VI.

Eredmények

A Medián egy európai uniós konzorcium tagjaként vesz részt abban a kutatásban, amely az Európai Bizottság számára gyűjti össze az uniós polgárok elképzeléseit az európai uniós kutatások jövője és demokratikusabbá tétele érdekében.

A CIVISTI projekt az Európai Bizottság támogatásával készül és az a célja, hogy összegyűjtse az uniós polgárok jövőre vonatkozó elképzeléseit, majd ezeket szakértők bevonásával releváns és hosszú távú tudományos, technológiai és innovációs témákká alakítsa át. Az eredmények segítik majd a Bizottságot az FP8-as programjának megtervezésében (8. keretprogram). A CIVISTI projekt másik fontos célja az, hogy közvetítsen a különböző csoportok: az európai uniós polgárok, a szakértők és a politikusok között.
 
Ehhez hét országban, Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Dániában, Finnországban, Magyarországon és Máltán szerveztük meg az uniós polgárok találkozóit, amelyeken jövőképeket fogalmaztak meg: az 50 év múlva megvalósuló, kívánatosnak tartott jövővel kapcsolatban. Ezt követően a 69 összegyűjtött jövőképet különböző szakterületről érkező kutatóknak és szakértőknek adtuk át, akik tudományos és szakpolitikai javaslatokra fordították le őket. A kutatás harmadik lépése, mielőtt az eredményeket átadnánk az Európai Bizottságnak, hogy a szakértők által megfogalmazott javaslatokat újra visszaadtuk a jövőképeket kidolgozó polgároknak, hogy végezzék el rajta az érvényességvizsgálatot, azaz hitelesítsék abból a szempontból, hogy mennyire tükrözik az eredeti elképzeléseiket, valamint rendezzék őket fontossági sorrendbe. Ennek érdekében 2010 októberében újra megtartottuk mind a hét, a CIVISTI-kutatásban részt vevő országban a polgárok második találkozóit.
 
A találkozó előtt minden résztvevő kapott egy tájékoztató csomagot, hogy előzetesen fel tudjon készülni a beszélgetésre. Ezeket az anyagokat a következő két linkről töltheti le: 1. csomag, 2. csomag 
 
A találkozó eredményeit tartalmazó összefoglalót pedig innen töltheti le.
 
A Medián stábja és munkatársai nevében szeretnénk köszönetet mondani a második találkozó minden résztvevőjének. Az utolsó lépés majd az lesz, hogy egy szakpolitikai workshop keretében bemutatjuk és átadjuk a hét ország összesített eredményeit az uniós politikusoknak Brüsszelben.
 
A projektről további információk olvashatók a CIVISTI-kutatás honlapján.
 
Kapcsolódó írások: