Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2002. augusztus 25.

Politikai közhangulat

2002. augusztus 25.

A választások után lényegében nem csökkent a polgárok politikai aktivitása, és augusztusban 73 százalékuk azt állítja, hogy "most vasárnap" is biztosan elmenne szavazni.

 Jelentős változás ment végbe ugyanakkor a két nagy párt támogatottságában: a választani tudó "biztos" szavazók majdnem kétszer olyan arányban voksolnának a szocialistákra, mint a Fideszre (1. táblázat). Az MSZP mostani 60 százalékos támogatottsága egyébként rekord a Medián közvélemény-kutatásainak történetében. 
 
Ugyancsak rekordot döntött a lakosság optimizmusa: augusztusban a megkérdezettek 62 százaléka mondta, hogy az országban "jó irányba mennek a dolgok". Egy évvel ezelőtt csak 34 százalék mondta ugyanezt, és az előző ciklusban elért legmagasabb érték is csak 52 százalékpont volt, mégpedig 1998 nyarán, a Fidesz-kormány "mézesheteinek" idején.
 
A közhangulat jelentős változása átrendezte a vezető politikusok népszerűségi listáját is (2. táblázat). Medgyessy Péter támogatottsága egy hónap alatt 6 százalékponttal nőtt, és ezzel ma ő a legnépszerűbb politikai személyiség. Orbán Viktor ugyanezen időszak alatt 3 százalékponttal visszaesett, és augusztusban csak 44 százalékot ért el.
 
Egyértelműen javuló tendenciát mutat a kormány megítélése is. A szavazóközönség háromnegyede jónak vagy nagyon jónak tartja a kabinet eddigi teljesítményét (3. táblázat), és abszolút többségbe kerültek azok, akik jobbnak tartják azt az előző kormányénál (4. táblázat).
 
A felmérést 2002. augusztus 9-e és 13-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok