Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. június 17.

Politikai közhangulat

2003. június

Június közepére valamelyest tovább szűkült az MSZP előnye a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséggel szemben - legalábbis ami a választani tudó "biztos" szavazókat illeti (1. táblázat).

 A változás abból adódik, hogy a nagyjából változatlan számú Fidesz-szimpatizáns körében a korábbinál jóval nagyobb (májusról júniusra 65-ről 78 százalékpontra nőtt) a magukat biztos szavazóknak mondók aránya.
 
A legnépszerűbb politikusok toplistáját továbbra is magasan vezeti az MDF-elnök Dávid Ibolya (2. táblázat). A rangsor egyébként alig változott, egyedül Magyar Bálint oktatási miniszter népszerűségi indexe esett vissza 5 százalékponttal, ami nyilván nem független a minisztériumát és személyét is érintő támadásoktól.
 
A kormány eddigi teljesítményét június közepén is pozitív megítélés övezi: abszolút többségben van az a vélemény, hogy a kormány "jó" vagy "nagyon jó" munkát végez
(3. táblázat), és lényegében változatlan (relatív) többségben vannak azok, akik szerint a kormány teljesítménye jobb az Orbán-kormányénál (4. táblázat). A politikai közhangulatban mégis megváltozott valami: a júniusi felmérés során hosszú idő óta először megint majdnem ugyanannyian mondták, hogy "rossz irányba mennek a dolgok", mint ahányan elégedettek az ország "irányvételével" (2. ábra).
 
A felmérést 2003. június 13-a és 17-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok