A kétszínű lobogó
www.median.hu 
2017. május 23. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.
 

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 


Jobb félni?

Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A politikai tájékozódás forrásai MagyarországonKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. április 13.

A kétszínű lobogó

Felmérés az árpádsávos zászló megítéléséről

A lakosság mintegy fele egyértelműen nyilas vagy legalábbis a vészkorszakra is emlékeztető jelképnek tartja az árpádsávos zászlót, amit a többség szerint a Fidesznek nem kellene elfogadnia a rendezvényein – derül ki március elején készített telefonos felmérésünkből.

A lakosság 41 százaléka tartja inkább az Árpád-házi királyok, 29 százaléka pedig inkább a Nyilaskeresztes Párt jelképének az árpádsávos zászlót, ám további 20 százalék azoknak az aránya, akikben mind a két történelmi korszakot felidézi ez a szimbólum - összességében tehát többségben vannak azok, akik szerint a zászlónak köze van a Nyilaskeresztes Párthoz (1. ábra). Többséget alkotnak azok is, akik szerint nem helyes, hogy a Fidesz a rendezvényein a sorai közé engedi ezt a jelképet. Főleg persze azok gondolják így, akik inkább nyilas jelképnek tartják a piros-fehér zászlót, de ezen a véleményen van minden negyedik megkérdezett azok közül is, akiket az Árpád-házi királyokra emlékeztet ez a jelkép. Mint ahogy erős, de korántsem teljeskörű a kapcsolat a pártpreferencia és Fidesz hozzáállásának a megítélése között is: a kormánypárti szavazók elsöprő többsége nem helyesli a nagyobbik ellenzéki párt gyakorlatát, de az ellenzéki szavazók szűk egyharmada is ezen a véleményen van (2. ábra).
 
 
A felmérést 2007. március 5-én és 6-án készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-6 százalék.
Ábrák