Szoros verseny az Európai Parlamenti helyekért
www.median.hu 
2017. április 26. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.
 

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 


Jobb félni?

Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A politikai tájékozódás forrásai MagyarországonKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2004. március 30.

Szoros verseny az Európai Parlamenti helyekért

Ha most vasárnap rendeznék az EP-választásokat, három párt képviselőjelöltjei jutnának be, és az ellenzék és a kormányoldal egyenlő arányban osztozna a helyeken - derül ki a Medián havonkénti felméréseinek legutóbbi eredményeiből. A mérsékelt részvétel egyébként a kormánypártoknak kedvez.

A Medián január óta nemcsak a szokásos "most vasárnap melyik pártra szavazna" kérdést teszi fel rendszeres havi felméréseiben, hanem külön rákérdez az Európai Parlamenti választási szándékokra is. A pártok közötti erőviszonyok nem térnek el jelentősen attól, mint ami a hazai választásra vonatkozó kérdések alapján kimutatható. Elég ritka ugyanis, hogy valaki más pártra készülne szavazni az EP-választáson, mint a hazain: a pártot választók csaknem 90 százaléka eszerint nem tesz különbséget, 8 százalékuk nem tudta vagy nem akarta megmondani, hogy melyik párt EU-listáját támogatná és csak 2 százalékuk említett más pártot, mint amelyikre az országgyűlési választáson voksolna.
 
A két választási szituáció közötti eltérés elsősorban a különböző pártpreferenciájú szavazók eltérő részvételi hajlandóságából adódik. Márciusban a szavazókorú lakosság 52 százaléka mondta azt, hogy az EP-választáson biztosan elmenne szavazni, ami 5 százalékkal kisebb a nemzeti parlamenti választásra vonatkozó aránynál. Úgy tűnik, hogy a Fidesznek inkább a "hazai pálya" kedvez. Miközben a nagyobbik ellenzéki párt szavazói a kormánypártiaknál nagyobb arányban vennének részt egy "most vasárnapi" magyar parlamenti választáson, addig az EP-választáson az MSZP és főleg az SZDSZ hívei mondják nagyobb arányban biztosra a részvételüket. Az uniós választáson való részvételi szándék erős összefüggést mutat az ország uniós tagságának támogatásával, ami abból is látszik, hogy a belépést leginkább helyeslő SZDSZ-szavazók minden más párt szavazóinál nagyobb arányban készülnek az EP-választásra.

Az ellenzéki szavazók alacsonyabb választási aktivitása miatt egy "most vasárnapi" EP-szavazás kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat hozna egy országgyűlési választásnál: a Fidesz három százalékkal kevesebb, az MSZP három százalékkal több szavazatot kapna. Mindez ezt jelentené, hogy a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ pedig 1 képviselőt küldhetne a strassbourgi parlamentbe.
 
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázatDiagramok