Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. május 20.

Politikai közhangulat

2003. május

Kisebb ingadozások mellett tartósnak mondható az a tendencia, hogy a Magyar Szocialista Párt a szavazatok több mint felére, a (májusban Magyar Polgári Szövetséggé átalakult) Fidesz pedig jó egyharmadára számíthat (1. táblázat).

 A legutóbbi – május közepén készült ‑ Medián-felmérés egyébként azt mutatta, hogy az előző hónaphoz képest mindkét vezető párt visszaesett egy hajszálnyival, az SZDSZ viszont 4-ről 7 százalékpontra növelte támogatottságát. Ezek az adatok a választani tudó „biztos” szavazók körére vonatkoznak – a teljes szavazókorú népességben nem így változott a helyzet. A jelenség magyarázata a részvételi szándékokban van: egyrészt áprilisról májusra a magukat biztos szavazónak mondók aránya 68-ról 59 százalékra esett vissza, másrészt ebben a tekintetben a viszonylag kisszámú SZDSZ-szimpatizáns a legaktívabb: 95 százalékuk „biztos” szavazó, szemben az MSZP-vel rokonszenvezők 74 százalékával és az ellenzéki szavazók 65 százalékával.
 
A legnépszerűbb politikusok toplistáját továbbra is magasan vezeti Dávid Ibolya (2. táblázat), és ezt elsősorban annak köszönheti, hogy ellenzéki politikus létére meglehetősen kedvelik a kormányoldalon is. Az MDF elnökének népszerűsége a kormánypárti szavazók körében 68 százalékos, miközben Medgyessy Pétert a „másik oldal” 21 százaléka, Kuncze Gábort 32 százaléka látná szívesen „fontos politikai szerepben”. A tiizenkettes listáról 50 százalékos népszerűséggel épp csak lemaradt Orbán Viktor, a Fidesz-MPSZ újonnan megválasztott elnöke.
 
A kormány eddigi teljesítményét május közepén továbbra is pozitív megítélés övezi: abszolút többségben van az a vélemény, hogy a kormány „jó” vagy „nagyon jó” munkát végez (3. táblázat), és lényegében változatlan (relatív) többségben vannak azok, akik szerint a kormány teljesítménye jobb az Orbán-kormányénál (4. táblázat).
 
A politikai közhangulat alakulásának további pozitív eleme, hogy a kora tavaszi hullámvölgy után megfordult a trend, és májusban újból 50 százaléknál többen látták úgy, hogy az országban „jó irányba mennek a dolgok” (2. ábra).
 
A felmérést 2003. május 16-a és 20-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok