A Medián választási előrejelzése
www.median.hu 
2017. május 28. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

A szavazókorú népesség többsége kormányváltást akar, és az így gondolkodók abszolút többsége elfogadná Botkát miniszterelnöknek. Tíz nappal a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus előtt az MSZP megbízásából a Medián gyorsfelmérést végzett Botka László üzenetéről. 

Egyetemes visszaesés

A Fidesz-KDNP  támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az elmúlt negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól (ábra). 


A helyzet változatlan

Begyűjtőpárt

Jobb félni?KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2010. április 11.

 
A Medián választási előrejelzése

 
A Medián az [origo] és az RTL Klub megbízásából péntek délutántól szombat estig, tehát a választást megelőző másfél napban az ország szavazókorú népességét reprezentáló 3000 fő személyes, otthoni megkérdezésével készítette a végső előrejelzést megalapozó felmérését.

Az előrejelzés csak csekély mértékben tér el attól, amit egy két héttel ezelőtti felmérés alapján közölt a Medián a HVG legutóbbi számában (a cikket ide kattintva is olvashatja).
 
A legfontosabb kérdésekre a mostani előrejelzés hasonló válaszokat ad: minden valószínűség szerint meglesz a Fidesz-KDNP közös lista kétharmados többsége, és új szereplőként a Lehet Más a Politika jut be az Országgyűlésbe, miközben az MDF búcsúzik. Szintén izgalmas kérdés, hogy melyik lesz a második legerősebb pártfrakció. Az előző felmérés alapján még holtversenyt valószínűsített a Medián, a legutóbbi állás szerint a mérleg nyelve – jócskán hibahatáron belül – az MSZP felé billen.

A hajrában növekedett a szavazópolgárok részvételi kedve: a két héttel korábbi felmérésben még csak 56 százalék, most már 62 százalék állította, hogy biztosan az urnákhoz járul. A most délutáni adatok alapján valamivel még ennél is nagyobb részvételre számíthatunk, ez azonban aligha változtat érdemben az előrejelzett eredményeken.
Ábrák