A Medián választási előrejelzése
www.median.hu 
2017. április 26. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.
 

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 


Jobb félni?

Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A politikai tájékozódás forrásai MagyarországonKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2010. április 11.

 
A Medián választási előrejelzése

 
A Medián az [origo] és az RTL Klub megbízásából péntek délutántól szombat estig, tehát a választást megelőző másfél napban az ország szavazókorú népességét reprezentáló 3000 fő személyes, otthoni megkérdezésével készítette a végső előrejelzést megalapozó felmérését.

Az előrejelzés csak csekély mértékben tér el attól, amit egy két héttel ezelőtti felmérés alapján közölt a Medián a HVG legutóbbi számában (a cikket ide kattintva is olvashatja).
 
A legfontosabb kérdésekre a mostani előrejelzés hasonló válaszokat ad: minden valószínűség szerint meglesz a Fidesz-KDNP közös lista kétharmados többsége, és új szereplőként a Lehet Más a Politika jut be az Országgyűlésbe, miközben az MDF búcsúzik. Szintén izgalmas kérdés, hogy melyik lesz a második legerősebb pártfrakció. Az előző felmérés alapján még holtversenyt valószínűsített a Medián, a legutóbbi állás szerint a mérleg nyelve – jócskán hibahatáron belül – az MSZP felé billen.

A hajrában növekedett a szavazópolgárok részvételi kedve: a két héttel korábbi felmérésben még csak 56 százalék, most már 62 százalék állította, hogy biztosan az urnákhoz járul. A most délutáni adatok alapján valamivel még ennél is nagyobb részvételre számíthatunk, ez azonban aligha változtat érdemben az előrejelzett eredményeken.
Ábrák