A politikai közhangulat változása szeptemberben
www.median.hu 
2017. április 25. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A helyzet változatlan

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a hvg-ben nyilvánosságra hozott idei első felmérésünkből.
 

Begyűjtőpárt

A 2015-ös év politikai folyamataiból egyértelműen a Fidesz és személyesen Orbán Viktor került ki győztesen – állapította meg a HVG számára készített friss Medián-elemzés.
 


Jobb félni?

Menekültválság: Fidesz fel, Jobbik le

A politikai tájékozódás forrásai MagyarországonKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. október 02.

A politikai közhangulat változása szeptemberben

Az önkormányzati választásokon elszenvedett kormánypárti vereség aligha magyarázható a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatását követő fejleményekkel - a nagyobbik kormánypárt és a miniszterelnök megítélése már szeptember elejére elérte a mélypontot.

 
Az önkormányzati választások végeredményének magyarázatát keresve könnyen adódik a feltételezés: az okok a megelőző két hét eseményeiben, az őszödi Gyurcsány-beszéd nyomán kialakult bizalmi válságban keresendők. A Medián szeptember utolsó napjaiban elvégzett 3000 fős országos felmérése azonban (amely pontosan prognosztizálta a választás eredményét), nem igazolja ezt a feltevést, sőt azt mutatja, hogy ebben az időszakban éppenséggel a Fidesz-MPSZ vesztett szavazókat (1. ábra). Az MSZP támogatottsága már a múlt hónap elejére elérte mélypontját, és a szeptemberi drámai hetek ezen érdemben nem változtattak. Ezzel szemben szeptember eleje és vége között a Fidesz elvesztette azt a többletet, amelyet a megszorítások okozta kiábrándulás következtében szerzett.

 A miniszterelnök elfogadottsága is szeptember elején volt a legalacsonyabb, számszerűen 33 százalékos, míg júliusban 38, augusztusban 35 százalék mondta, hogy a jövőben szívesen látná „fontos politikai szerepben”. Azóta nem változott Gyurcsány Ferenc népszerűsége, miközben szinte minden vezető politikus támogatottsága számottevően csökkent (2. ábra).
 
 Mindent egybevetve a politikai közhangulat rendkívül kedvezőtlen, az emberek csaknem háromnegyede úgy érzi, hogy az országban „rossz irányba mennek a dolgok” (3. ábra). Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a hangulatromlás nem az elmúlt hetekben következett be, sőt a nyár elején elkezdődött folyamat szeptemberben nem erősödött tovább. Természetesen azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a felmérés közvetlenül az önkormányzati választás előtt készült - a választási eredmények feltehetőleg a közvéleményen is nyomot hagytak.

A Medián szeptember elején a menetrend szerinti 1200 fős mintán, majd a választást megelőző két napon, szeptember 29-én és 30-án 3000 fős mintán végzett személyes felmérést a szavazókorú népesség hangulatáról, szavazási szándékairól.
Grafikon