Ellentmondásos életút
www.median.hu 
2017. május 28. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

A szavazókorú népesség többsége kormányváltást akar, és az így gondolkodók abszolút többsége elfogadná Botkát miniszterelnöknek. Tíz nappal a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus előtt az MSZP megbízásából a Medián gyorsfelmérést végzett Botka László üzenetéről. 

Egyetemes visszaesés

A Fidesz-KDNP  támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az elmúlt negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól (ábra). 


A helyzet változatlan

Begyűjtőpárt

Jobb félni?KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. július 13.

Ellentmondásos életút

A közvélemény Horn Gyula elmaradt kitüntetéséről

Megosztott a közvélemény Horn Gyula politikusi életútjának megítélésében, de a relatív többség szerint a volt miniszterelnök nem méltó magas rangú állami kitüntetésre - derül ki a HVG számára készített felmérésünkből.
 

Szinte az összes megkérdezett (96 százalék) hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc az egyik legmagasabb állami kitüntetésre javasolta Horn Gyulát, és Sólyom László elutasította a kitüntetés átadását. Ezt az ügyet említették a legtöbben fejből az elmúlt hetek legfontosabb eseményei között.
 
A volt kormányfő életútjának megítélése megosztja a társadalmat: még a rendszerváltásban játszott szerepét is csak a megkérdezettek kevesebb, mint a fele ítélte pozitívnak, a rendszerváltás utáni munkáját a lakosság harmada ismeri el, viszont az előző érában végzett tevékenységét is minden negyedik megkérdezett pozitívan ítélte meg. (1. ábra). Horn szerepét és tevékenységét elsősorban az idősebbek, illetve az MSZP szimpatizánsai tartják nagyra.
 
Összességében a lakosság csaknem fele úgy véli, hogy Horn nem méltó a magas állami kitüntetésre, míg bő egyharmaduk szerint méltó lenne rá. Ahogy az várható, a bal- és jobboldali szavazók ellentétesen látják a dolgot: az MSZP-sek nagy többsége adna, a Fidesz-szavazók nagy többsége nem adna kitüntetést Hornnak (2. ábra).
 
A felmérést 2007. július 7-én és 8-án készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
Ábrák