Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2003. február 18.

Politikai közhangulat

2003. február

A decemberi visszaesés után az idei év elején stabilizálta előnyét az MSZP: februárban a választani tudó "biztos" szavazók körében 19 százalékkal többen voksolnának a szocialistákra, mint a Fideszre (1. táblázat).

A legnépszerűbb politikusok között nagy többségben vannak a kormánypártiak - kivétel a tartósan első helyezett Dávid Ibolya MDF-elnök, és a pártokon tisztségénél fogva felül álló Mádl Ferenc köztársasági elnök (2. táblázat). A Fidesz-MPP vezető politikusai jócskán lemaradnak: Orbán Viktort az öt ismerők 46 százaléka, Áder Jánost 42 százalék, Kövér Lászlót 27 százalék látná szívesen "fontos politikai szerepben".

A kormány eddigi teljesítményét február közepén továbbra is pozitív megítélés övezi. Bár ősz óta valamelyest csökkent, de még mindig abszolút többségben van az a vélemény, hogy a kormány "jó" vagy "nagyon jó" munkát végez (3. táblázat), másfelől relatív többségben vannak azok, akik szerint a kormány teljesítménye jobb az Orbán-kormányénál (4. táblázat).

A jelenleg hatalmon lévők szempontjából ugyanakkor figyelmeztető jelnek tűnik, hogy a kormány tavalyi megalakulása óta most először esett 50 százalék alá azok aránya, akik szerint az országban "jó irányba mennek a dolgok" (2. ábra).
 
A felmérést 2003. február 14-e és 18-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok