Politikai közhangulat
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2002. szeptember 24.

Politikai közhangulat

2002. szeptember 24.

Továbbra sem csökken a politikai aktivitás, szeptemberben a megkérdezettek 74 százaléka állította, hogy „most vasárnap” is biztosan elmenne szavazni, és ez 1 százalékponttal még több is, mint az augusztusi érték.

 A két nagy párt támogatottságában ugyanakkor némi hullámzás figyelhető meg: a Fidesz-MPP népszerűsége a hibahatárhoz közeli mértékben növekedett, az MSZP-é hasonló mértékben csökkent (1. táblázat). Az SZDSZ-nek sikerült stabilizálnia helyzetét azzal, hogy támogatottsága néhány hónap után újból elérte az 5 százalékos „küszöbértéket”.
 
A vezető politikusok népszerűségi rangsorában bekövezett helycserék nem minden esetben tükröznek jelentős számszerű változást (2. táblázat). Medgyessy Péter miniszterelnök népszerűségi indexe például gyakorlatilag nem változott, de ezúttal mégis a harmadik helyre került, mert Dávid Ibolya és Demszky Gábor támogatottsága megugrott (az MDF-elnök esetében ez összefügghet határozott elhatárolódásával Orbán Viktor EU-csatlakozást érintő kijelentéseitől, a főpolgármester pedig alighanem a beindult választási kampányban tapasztalható gyakoribb szerepléseinek köszönheti az újbóli népszerűségnövekedést). A tíz legnépszerűbb politikus között először szerepel Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, akiről ma 9 százalékkal többen mondják, hogy „szívesen látják fontos politikai szerepben”, mint egy hónappal korábban. Ugyancsak először került a tízes listára Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki csak tizedpontokkal előzi meg Lamperth Mónika belügyminisztert és Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét.
 
Bár augusztus óta némileg romlott, továbbra is igen kedvező a kormány megítélése. Tíz közül hét válaszadó jónak vagy nagyon jónak tartja a kabinet eddigi teljesítményét (3. táblázat), és majd’ minden második jobbnak tartja azt az előző kormányénál (4. táblázat).
 
A felmérést 2002. szeptember 13-a és 17-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország közel 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázat

3. táblázat

4. táblázatDiagramok