A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete
www.median.hu 
2019. július 18. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2017. május 25.

A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

A szavazókorú népesség többsége kormányváltást akar, és az így gondolkodók abszolút többsége elfogadná Botkát miniszterelnöknek. Tíz nappal a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus előtt az MSZP megbízásából a Medián gyorsfelmérést végzett Botka László üzenetéről.

Annak ellenére, hogy a 800 fős felmérés telefonon készült, a kormányváltást óhajtók aránya hajszálra megegyezett a Medián április végén 1200 fő személyes megkérdezése során kapott adattal: akkor is, most is 52 százalékos többség mondta, hogy a következő választás után „azt tartaná jobbnak, ha kormányváltásra kerülne sor”, és csak a megkérdezettek mintegy négytizede voksolt arra, hogy „maradjon a mostani kormány” (ábra). Ha a szavazási szándékot nagyon kiélezve tudakoljuk, kiderül, hogy bár a teljes szavazókorú népességben relatív többségben vannak a Fidesz hívei, a kormányváltást kívánatosnak tartók abszolút többsége (58 százalék) hajlandó lenne egy Botka László által vezetett összefogásra szavazni. Az igazán meglepő az, hogy ha csak két lehetőség lenne, még a jobbikosok 47 százaléka is az egységes ellenzékre szavazna, és a jelenleg párt nélküli szavazópolgárok közül is többen szavaznának Botka listájára, mint Orbánéra (ábra).
 
A jelek szerint Botka üzenete nem hatástalan: a válaszadók kétharmada azt mondta, hogy egyetért a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel (ábra). Minden ellenzéki csoportban nagy többségben vannak az egyetértők, beleértve a Jobbik-szavazókat (70 százalék), sőt még a fideszesek körében is visszhangra talált a követelés: annak ellenére, hogy a kérdés tudatosította, hogy a mondat Botka Lászlótól származik, a kormánypárti szavazók 58 százaléka egyetértését hangoztatta. A széleskörű egyetértés alighanem összefügg azzal, hogy a szavazóközönség közel kétharmada Botka Lászlónak azzal az állításával is azonosulni tud, hogy Magyarországon a legnagyobb probléma a szegénység (ábra).
Ábrák