Magyarország külföldi megítélése
www.median.hu 
2019. július 18. 

Website tartalom


10 éve mértük
A MEDIÁN
Média

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. december 26.

Magyarország külföldi megítélése

 

A magyar lakosság szerint a hazai politikusok tevékenysége, teljesítménye egyáltalán nem javít Magyarország külföldi hírnevén – ez volt az egyik legfontosabb tanulsága annak az országos reprezentatív felmérésnek, amelyet 1996 júliusában készített a Medián 1200 fő személyes megkérdezésével.

 
A megkérdezettek szerint a magyar tudósoknak van a legnagyobb szerepük abban, hogy az országról milyen kép alakul ki a külföldiekben: az -50-től +50-ig terjedő százfokú skálán 26 pontot kaptak. Utánuk következnek a rangsorban a sportolók és a politikusok 28 és 26 ponttal. Végül az előző foglalkozási csoportoknál kisebb szerepet tulajdonítottak a válaszadók az ország külföldi hírnevének alakításában a művészeknek, nekik átlagosan 23 pont jutott (1. ábra).
 
A tudósok abban is megelőzik a másik három csoportot, hogy a megkérdezettek szerint az ő teljesítményük javítja a leginkább az ország arculatát, a -50-től +50-ig terjedő skálán ugyanis 30 pontot értek el. Ennél valamivel kevésbé, de javították az ország hírnevét a kutatás eredményei szerint a sportolók és a művészek is, ők 24, illetve 22 pontot könyvelhettek el maguknak, a politikusokról viszont úgy vélekedtek az emberek, hogy tevékenységükkel nem járultak hozzá az ország külföldi megítélésének javításához: mindössze 1 pontot kaptak.            
 
Összességében a válaszadók szerint a magyar tudósoknak van nagy szerepük abban, hogy milyen a Magyarországról külföldön kialakult kép, és ennek az elvárásnak meg is felelnek. A művészeknek és a sportolóknak valamivel kisebb, de fontos szerepük van ebben, és teljesítményükkel nagyjából kedvezően is alakítják az ország képét. A magyar politikusok azonban nem felelnek meg a lakosság elvárásainak: nagy szerepük lenne az ország külföldi hírnevének alakításában, ám teljesítményükkel nem képesek kedvezően alakítani ezt a képet.
Ábra